Kaj lahko naredimo za čebele – Beesmetic

V Sloveniji najdemo dva tipa čebel. Divje čebele, katerih je več kot 500 različnih vrst, in pa domačo kranjsko sivko (Apis mellifera carnica), ki jo najdemo v čebelnjakih. Tako domače kot tudi divje čebele so izrednega pomena za opraševanje rastlin po naših vrtovih, poljih in gozdovih. Marsikdo pa ne ve, kako zelo so pomembne prav divje čebele, ki živijo samotarsko življenje v votlih deblih ali v zemlji v tleh. Prav tem čebelam lahko pomagamo, da si najdejo dom na našem vrtu.

Kako lahko pomagamo čebelam?

1. Posadite medovite rastline

S sajenjem medovitih rastlin si lahko lepo popestrite vaše gredice, ki pa ne bodo razveseljevale le vas, ampak tudi čebelice. V članku Medovite rastline sem že pisala o treh medovitih rastlinah: ameriškemu slamniku, materini dušici in sivki. Poleg teh pa so izredno dobre za čebele tudi: poprova meta, baldrijan, dobra misel, astre, hermelika, žajbelj, leska, resa, maline in robide, ajda ter facelija.

V mesecu maju 2020 vsakemu nakupu na naši spletni strani brezplačno dodamo paketek semen medovitih rastlin, ki bodo hkrati izboljšale rodovitnost tal. Vabljeni, da si ogledate trgovino z medeno kozmetiko in s svojim nakupom pomagate še čebelicam. 🙂

2. Izogibajte se uporabi pesticidov, herbicidov in umetnih gnojil

Če je mogoče, pri delu na vrtu, sadovnjaku ali vinogradu ne uporabljajte škodljivih pesticidov, herbicidov in umetnih gnojil. Če se uporabi ne morete izogniti, pa škropite v poznejših urah, ko se čebele že vrnejo domov. Uporabo pesticidov lahko zmanjšate oziroma nadomestite z naravnimi pripravki. Ne pozabite, da s tem, ko odganjate in zatirate nadležne žužke, vplivate tudi na ostale žuželke. Med njimi tudi na čebele, na katere strupi učinkujejo na enak način. 

3. Izdelajte hotel za čebele 

Če ste nekoliko bolj spretni, se lahko lotite izdelave domovanja za divje čebele. Ker te čebele živijo kot samotarke, potrebujejo manj prostora kot domače čebele. Najbolj pomembno je, da so luknjice, v katere se lahko zatečejo, suhe in da jim nudijo zavetje. 

Kako se lotiti izdelave takega “hotela za čebele” lahko najdete na povezavi:

https://www.worldbeeday.org/si/ali-ste-vedeli/116-izdelajmo-gnezdilnico-za-cebele-samotarke.html

4. Pripravite preprost napajalnik za čebele

V vročih poletnih dneh čebele velikokrat težko najdejo čisto pitno vodo. Pri tem jim lahko pomagate tako, da izdelate preprost napajalnik za čebele, kjer se lahko odžejajo. V plitek krožnik natočite svežo vodo in vanj dajte kamne, mah ali pa kos lesa, iz katerega lahko nato čebele dosežejo vodo in se ne utopijo.

Čebele so se prišle odžejat na star kos lesa, kjer je ujeta voda.

5. Podprite lokalne čebelarje

Kupujte med od lokalnih čebelarjev, ki z veliko truda in ljubezni skrbijo za čebele. Te pomagajo opraševati tudi vaše rože, vaš vrt in nenazadnje vse rastlinje v vaši okolici. Prav čebelarji s svojim znanjem skrbijo za domače čebele, jih varujejo, hranijo, ko jim primanjkuje hrane, ter jih zdravijo pred boleznimi, ki jim grozijo. Pri tem je pomembno, da se zavedate, da z nakupom podprete lokalno čebelarstvo, čebele, ki pripomorejo tudi vam in naravi, ki vas obdaja.

Domač čebelnjak in čebelar
Moj oče ob domačem čebelnjaku.

6. Podprite našo idejo naravne medene kozmetike

Naša ideja temelji na izdelovanju kozmetike s surovinami, ki prihajajo iz domačega čebelnjaka. Čebelji vosek in med sta povsem naravna produkta pridnih čebel. S tem ko kupujete našo naravno kozmetiko, ne podprete le nas, temveč tudi naše čebele, za katere skrbimo z veliko ljubezni.

Varujte čebele, ki živijo z nami! 🙂

Leave a comment

BREZPLAČNA E-KNJIGA

Po prijavi boš v nekaj minutah v svoj e-mail nabiralnik dobil knjižico z medenimi recepti. Ne pozabi pregledati tudi med promocijo in vsiljeno pošto.

x
Minimum 4 characters