Kaj lahko naredimo za čebele – Beesmetic

V Sloveniji najdemo dva tipa čebel, divje čebele, katerih je več kot 500 različnih vrst in pa domačo kranjsko sivko (Apis mellifera carnica), ki jo najdemo v čebelnjakih. Tako domače kot tudi divje čebele so izrednega pomena za opraševanje rastlin po naših vrtovih, poljih in gozdovih. Marsikdo pa ne ve kako zelo so pomembne prav divje čebele, ki živijo samotarsko življenje v votlih deblih ali v zemlji v tleh. Prav tem čebelam pa lahko pomagamo, da si najdejo dom na našem vrtu.

Kako lahko pomagamo čebelam?

Posadite medovite rastline

S sajenjem medovitih rastlin si lahko lepo popestrite vaše gredice, ki pa ne bodo razveseljevale le vas, ampak tudi čebelice. V članku Medovite rastline sem že pisala o treh mojih najljubših medovitih rastlinah, ameriškemu slamniku, materini dušici in sivki. Poleg teh pa so izredno dobre za čebele tudi: poprova meta, baldrijan, dobra misel, astre, hermelika, žajbelj, leska, resa, maline in robide ter facelija.

Izogibajte se uporabi pesticidov, herbicidov in umetnih gnojil

Pri delu na vrtu, sadovnjaku ali vinogradu ne uporabljajte škodljivih pesticidov, herbicidov in umetnih gnojil, ali pa uporabo le teh zmanjšajte ali pa nadomestite z naravnimi pripravki. Ne pozabite, da s tem ko odganjate in zatirate nadležne žužke, vplivate tudi na ostale žuželke med njimi tudi čebele, na katere strupi učinkujejo na enak način. 

Izdelajte hotel za čebele 

Če ste nekoliko bolj spretni se lahko lotite izdelave domovanja za divje čebele. Ker te čebele živijo kot samotarke potrebujejo manj prostora kot domače čebele. Najbolj pomembno je da so luknjice, v katere se lahko zatečejo, suhe in da jim nudijo zavetje. 

Kako se lotiti izdelave takega “hotela za čebele” lahko najdete na povezavi:

https://www.worldbeeday.org/si/ali-ste-vedeli/116-izdelajmo-gnezdilnico-za-cebele-samotarke.html

Pripravite preprost napajalnik za čebele

V vročih poletnih dneh je velikokrat za čebele problem priti do čiste pitne vode. Pri tem jim lahko pomagate tako da izdelate preprost napajalnik za čebele, kjer se lahko odžejajo. V plitek krožnik natočite svežo vodo in vanj dajte kamne, mah ali pa kos lesa, iz katerega lahko nato čebele dosežejo vodo in se ne utopijo.

Čebele so se prišle odžejat na star kos lesa, kjer je ujeta voda.

Podprite lokalne čebelarje

Kupujte med od lokalnih čebelarjev, ki z veliko truda in ljubezni skrbijo za čebele, katere pomagajo opraševati tudi vaše rože, vaš vrt in nenazadnje vse rastlinje v vaši okolici. Prav čebelarji s svojim znanjem skrbijo za domače čebele, jih varujejo, hranijo, ko jim primanjkuje hrane, ter jih zdravijo pred boleznimi, ki jim grozijo.Pri tem je pomembno, da se zavedate, da z nakupom podprete lokalno čebelarstvo, čebele, ki pripomorejo tudi vam in naravi, ki vas obdaja.

Domač čebelnjak in čebelar
Moj oče ob domačem čebelnjaku.

Podprite našo idejo naravne medene kozmetike

Naša ideja temelji na izdelovanju kozmetike s surovinami, ki prihajajo iz domačega čebelnjaka. Čebelji vosek in med sta povsem naravna produkta pridnih čebel. S tem ko kupujete našo naravno kozmetiko ne podprete le nas temveč tudi naše čebele za katere skrbimo z veliko ljubezni.

Varujte čebele, ki živijo z nami! 🙂 //Raja

Leave a comment

BREZPLAČNA E-KNJIGA

Po prijavi boš v nekaj minutah v svoj e-mail nabiralnik dobil knjižico z medenimi recepti. Ne pozabi pregledati tudi med promocijo in vsiljeno pošto.

x
Minimum 4 characters