Sporazumevanje čebel in hierarhija v panju – Beesmetic

Ta blog je nekoliko bolj “znanstveno” obarvan in ga pišem z namenom, da ti predstavim nekoliko bolj podrobno kaj omogoča čebelam, da delujejo tako povezano in skladno.

Čebele so povezane v zelo organiziran in učinkovito združbo in delujejo kot “super organizem”. Družino sestavlja matica, nekaj tisoč trotov in pribljižno 30.000 pa tudi vse do 80.000 čebel delavk. V tako veliki družini je zelo pomembno, da vse deluje pravilno in da vsaka čebela opravlja točno določeno nalogo, saj le tako lahko družina funcionira kot celota.

Medonosna čebela, med katere spada tudi naša avtohtona Kranjska sivka (Apis mellifera carnica), in čmrlji živijo v skupnostih. Vendar tak način življenja ni značilen za vse čebele. Številne druge vrste čebel, ki jim rečemo tudi čebele samotarke, pa nimajo razvite take družbene hiearhije in samica sama skrbi za svoj zarod.

Kako je sploh prišlo do tega, da so medonosne čebele razvile tako zapleteno delitev dela?
Raziskave genoma medonosne čebele je pokazal, da je na evolucijski razvoj socialnega obnašanja čebel močno povezana z izražanjem feromonov, reproduktivne fiziologije in drugimi dejavniki.

čebelji panj

Kaj so feromoni?
So snovi (kemični drežljaji), ki omogočajo sporazumevanje med čebelami delavkami in matico. Matica z izločanjem svojih feromonov deluje na čebele delavke in s tem vpliva na razvoj čebel in na njihovo obnašanje. Čebele delavke pa prav tako s svojimi feromoni delujejo na matico.

Razlika v reproduktivni fiziologiji oz. zakaj lahko jajčeca izlega samo matica delavke pa ne?
V začetku razvoja se jajčece iz katerega se razvije matica in čebela delavka ne razlikujeta, venar pa se kasneje zaradi hrane in prisotnosti različnih feromonov popolnnoma različno razvijeta. Matica je celo življenje hranjena z matičnim mlečkom in je posledično večja, razvijiejo se ji reprodukcijski organi in je zmožna izlegat jajčeca.
Čebele delavke so samo kratek del življenja hranjene z matičnim mlečkom, kasneje pa le še s cvetim prahom in medičino. Zaradi tega se jim ovariji ne razvijejo in se niso zmožne razmnoževati. Tekom življenjskega cikla čebele delavke prevzamejo tudi različne vloge, od čiščenja satnih celic, hranjenja matice, izličanja voska in grajenja satja, do straženja panja in na koncu do pašne čebele, ki izleta iz panja in prinaša cvetni prah in medičino.

Z izboljšano organizacijo so medonosne čebele zmožne pridelati veliko večje količine medu in cvetnega prahu, kar jim daje evolucijsko prednost. Poleg tega pa je to tudi prednost za čebelarje in nas, saj lahko pridobimo med v večjih količina in ne le v kaplicah, kot bi jih dobili od čebel samotark. 🙂

//Raja 

Viri:
Bloch G., Grozinger M., 2019. Social molecular pathways and the evolution of bee societies
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3130366/

Slika:
Flower photo created by freepik – www.freepik.com

Leave a comment

BREZPLAČNA E-KNJIGA

Po prijavi boš v nekaj minutah v svoj e-mail nabiralnik dobil knjižico z medenimi recepti. Ne pozabi pregledati tudi med promocijo in vsiljeno pošto.

x
Minimum 4 characters